a l'escola i a la universitat
FASE 2: Com ensenyar-la?
La mirada de l'escola
Elisenda Bartrina (Escola Nª Sra. de Montserrat, RubÃ) i Paloma Llaquet (Escola Virolai, Barcelona) ens expliquen com treballen la competència a l'aula.
Dià leg amb la recerca...
Castelló, M. (2007). Enseñar a pensar: sentando las bases para aprender a lo largo de la vida. Madrid:Ministerio de Educación
Membres de l'equip del projecte van col·laborar en la redacció del llibre que aquà presentem. Aquesta obra planteja els problemes expresats en el tÃtol posant-los en relació amb l'alumnat actual, acostumats a mitjans educatius i de comunicació molt diferents als que existien fins fa dues decà des. El llibre s'organirza en quatre capÃtols que aborden aspecte especÃfics de les necessitats educatives actuals. Ens referim a les competències vinculades a la comprensió i a la comunicació de la informació i a aquelles que ens situen en el context social des d'una perspectiva de la cooperació.
Reyes Carretero, M i Fuentes AgustÃ, M. (2012)La competència d'aprendre a aprendre. Proposta de desplegament curricular a primà ria i secundà ria. Barcelona: Graó
Que els alumnes siguin autònoms, independents i amb capacitat per autoregular el seu aprenentatge ha estat una de les finalitats més valorades i perseguides per tots els sistemes educatius. Per això, podem dir que la competència d’aprendre a aprendre ocupa un lloc destacat entre les vuit competències bà siques proposades per la LOE.
En aquest llibre es fa una proposta per orientar als professionals de l’educació, tant de l’etapa de primà ria com de secundà ria, sobre com poden treballar per tal que els seus alumnes adquireixin progressivament més autonomia i competència a l’hora d’aprendre. És una proposta didà ctica, pensada per aportar elements que facilitin tant el desplegament de la competència per a l’elaboració de la programació educativa del centre, com per a l’enriquiment competencial de les programacions d’aula.
Experiències d'escoles per ensenyar a aprendre